Waarom osteopatie?

Paarden zijn erg goed in het compenseren van klachten. Hierdoor worden de klachten vaak laat ontdekt. Ook kunnen er op andere plaatsen problemen ontstaan door het compenseren. Daarom is het goed om het paard regelmatig te laten controleren. Het zijn soms kleine tekens waaraan je kunt zien dat je paard ergens last van heeft. Als je op een dag merkt dat je trouwe viervoeter niet meer zo lekker loopt, kan het zijn dat er al jaren problemen zijn.
Een paardenlichaam bestaat, net als bij de mens, uit verschillende systemen die invloed op elkaar hebben. Als een van de systemen, zoals het spierstelsel, de huid of de organen, uit balans is geraakt, raakt het lichaam uit evenwicht. Indien dit probleem niet wordt verholpen, kan dit effect hebben op de rest van het lichaam.
Door de spieren en gewrichten te controleren kan ik proberen te achterhalen wat de exacte locatie van het probleem is. Vaak is een blokkade in de wervelkolom de oorzaak. Een blokkade betekent dat de beweeglijkheid tussen twee of meerdere wervels is verdwenen of ernstig verminderd. In de wervelkolom zitten veel zenuwen, die ook bekneld kunnen raken. Het gevolg van een blokkade in de wervelkolom kan zijn dat de organen van het paard minder goed/niet werken.
Signalen waar aan je kunt zien dat er iets mis is, zijn:
- Bij het borstelen op bepaalde plaatsen erg gevoelig reageren
- Een merrie die niet hengstig wordt of juist erg hengstig wordt
- Stijfheid aan het begin van het rijden
- Moeite met op gang komen
- Moeite met kleine volte
- Bokken, steigeren, weigeren
- Futloos
- Regelmatig struikelen
- Overmatig zweten
- Slechte conditie
- Kreupel of scheef lopen
- Onrust, angst, schrikkerig zijn
Indien er niets wordt gedaan om de blokkade op te heffen, kan de conditie van je paard snel achteruit gaan.

Het paard zal namelijk de klachten gaan compenseren en dit kan weer voor andere problemen gaan zorgen.