Wat is thermografie?

Thermografie is een onderzoek meetmethode, waarbij ik, met behulp van een infraroodcamera, de uitstraling van temperatuur kan meten. De camera kan onderhuidse temperatuurverschillen meten bij een paard. De camera zet de gemeten warmtestraling om in een afbeelding, waarop de doorbloeding en de reactie van het lichaam goed te zien zijn. Dankzij deze apparatuur kunnen minimale temperatuurverschillen zichtbaar worden gemaakt. Warmteverschillen kunnen bijvoorbeeld voorkomen bij een blokkade. Een recente blokkade geeft meer bloeddoorstroming, terwijl een oude blokkade door spiervermindering minder bloeddoorstroming vertoont.

2

 

Thermografie is een onderzoeksmethode die bij u op de stal kan worden uitgevoerd, ik raak het paard niet aan en er komt geen straling vrij.

Wij stellen geen diagnose naar aanleiding van de afbeeldingen. Wel is het mogelijk om op specifieke plaatsen in het paard reacties te zien die afwijkend kunnen zijn, waardoor er een sterke indicatie is dat er problemen zijn. Een dierenarts kan vervolgens een diagnose stellen.

 

13